Er den lovlig?

Det kan være svært at finde hoved og hale i, om en hjemmeside, der tilbyder film, serier, musik og andet, er ulovlig. De kriminelle bagmænd, der tilbyder de ulovlige tjenester, er gode til at efterligne de lovlige, og det kan derfor være svært at skelne.

En hjemmeside er ulovlig, når film, serier, musik, litteratur m.m. distribueres uden aftaler med rettighedshaverne. Det vil sige, at de mennesker, der har lagt tid, energi og penge i at producere kulturelt indhold, ikke betales for deres arbejde, men at kriminelle bagmænd i stedet råder over et produkt, der ikke er deres.

Når en hjemmeside med ulovligt indhold opdages og anmeldes, kan de danske domstole pålægge internetudbyderne at blokere for adgangen til hjemmesiden. Herefter sørger internetudbyderne for, at internettrafikken til siden bliver blokeret. Det foregår ved hjælp af en såkaldt DNS-blokering.

En DNS-blokering medfører, at man ikke længere kan komme ind på hjemmesiden via internetudbydernes net og servere. I stedet bliver man præsenteret for en kort infotekst, som forklarer, at hjemmesiden er blokeret, fordi den er ulovlig, og teksten henviser til tjenester med lovligt indhold. Det er værd at vide, at internetudbyderne ikke registrerer, hvem der prøver at komme ind på blokerede hjemmesider.

Men med den hurtige teknologiske udvikling og de mange ulovlige tilbud, kan du stadig støde på en ulovlig hjemmeside. Share With Care opfordrer derfor til, at du bruger din sunde fornuft, for at passe på dig selv og kulturen, når du benytter online tjenester.

Gode råd til at identificere en ulovlig hjemmeside

1. Al indholdet er gratis, også de allernyeste film, som du normalt betaler for at se

2. Der er mange pop-up reklamer

3. Stavefejl i tekster

4. Hjemmesidens navn lyder underlig

5. Du bliver straks viderestillet til en ny hjemmesideadresse

6. Du kan ikke komme i kontakt med dem, der står bag sitet

 

Er du stødt på en hjemmeside, du tror, er ulovlig, så er du meget velkommen til at kontakte RettighedsAlliancen på [email protected].