Find lovlige tjenester
På denne side kan du danne dig et overblik over tjenester, du kan vise lovligt indhold fra. Hvilke tjenester og platforme din skole har adgang til, afhænger af jeres aftaler med rettighedshaverne. Er du i tvivl om, hvilke aftaler I har på din skole, kan du spørge den som er ansvarlig for aftalerne. Finder du ikke svar på din skole kan du række ud til Copydan AVU, MitCFU eller MPLC
Mit CFU →
På MitCFU kan der bl.a. lånes tv-udsendelser, film, billeder, bøger, e-bøger, lydbøger, og spil. Film og tv kan både streames i forberedelsen og undervisningen, og du kan give dine elever adgang til at streame.
Hvis din skole har et CFU Film & TV-abonnement og har en spillefilmsaftale med Copydan AVU-medier, har du adgang til alt indhold på platformen via UNI-login.
DFI Filmcentralen →
Filmcentralen er Det Danske Filminstituts læringsplatform og streamingtjeneste med kort- og dokumentarfilm. Filmcentralen indeholder film, undervisningsmaterialer, filmleksikon og andre læringsressourcer målrettet folkeskolen og gymnasiet.
Når din skole har tegnet abonnement, har lærere og elever fuld adgang til alt på platformen via UNI-login.
MPLC paraplylicens →
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Find indhold til undervisningen, der ikke krænker ophavsrettigheder
Tekst

Musik

Film & serier
Billeder
Som underviser kan man ofte have brug for at kopiere andres tekster og noder i forbindelse med undervisningen. Det må du heldigvis gerne, når skolen har en kopiaftale med Copydan.
Tekst og nodes 20/20-regel
Reglen gælder al tekst og alle noder fra alle lande.
Kopiaftalen gør det nemt og fleksibelt for dig at planlægge og udføre din undervisning.
Så længe du holder dig til Copydans 20/20-regel, må du nemlig fotokopiere, printe, downloade, skanne og copy-paste fra fx:
-
-
- aviser
- bøger, digtsamlinger og tidsskrifter
- e-bøger og i-bøger
- online materiale – hjemmesider, blogs m.m.
- sang- og nodehæfter
- billeder, illustrationer mv., der indgår i sammenhæng med tekst eller noder
- tegneserier
-
Er du fx lærer på grundskoleområdet, så må du kopiere efter Tekst og nodes 20/20-regel. Det betyder, at du må kopiere max 20 %, dog højst 20 sider af hvert materiale pr. elev pr. undervisningsår. Skal du printe fra en hjemmeside, så må du som tommelfingerregel printe det, der svarer til 20 printede sider. Har du brug for at kopiere mere end 20 sider, så er det her, at du så i stedet skal købe bogen. Kopiaftalen er et supplement til de klassesæt og bøger, som undervisningsinstitutionerne indkøber hvert år. Og derfor er der en begrænsning på hvor meget, du må kopiere. |
Materialer via licensaftaler og abonnementer
Tekst og nodes kopiaftale giver adgang til kopiering af alverdens tekster og noder. Men har skolen købt adgang til materialerne via licensaftaler og abonnementer, eller tilgår skolen materialer fra en licensservice (f.eks. via et bibliotek), så kan det forholde sig anderledes.
Udgivere og udbydere fastsætter nemlig selv vilkår for kopiering, når materialer som aviser, i-bøger, digitale læremidler og læringsportaler m.fl. stilles til rådighed på denne måde. Så uanset om du skal printe, copy-paste eller downloade, er det derfor vigtigt, at du altid læser deres licensbetingelser først.
Sådan må du kopiere
Er der ikke taget stilling til kopiering i betingelserne, så kan du altid kopiere efter vores aftale.
20/20-reglen:
Du må kopiere max 20 % dog højst 20 sider af hvert materiale pr. elev pr. undervisningsår.
Hvor mange sider må du så konkret kopiere? Det afhænger helt af materialets sideantal. Du må nemlig højst kopiere 20 % af fx en bog eller et tidsskrift. Derfor kan sideantallet variere – se blot her:
Som du kan se, overtrumfer sidereglen altid procentreglen. Du kan således aldrig kopiere mere end 20 sider fra et materiale. Omvendt har du altid lov til at kopiere mindst 4 sider fra et materiale – uanset hvor få sider materialet består af. Det giver dig større muligheder – også når det kommer til de mindre udgivelser.
Læs mere om materialetyper og beregning af sidetal her
Deling af dine kopier: Både på papir og digitalt
Efter kopiering kommer omdeling. Det sker både i hånden og på skærmen.
Du kan dele kopierne med dine elever på flere måder:
-
-
- som handouts i klassen
- digitalt på iPads, Smartboards, Teams, Zoom m.m.
- digitalt på skolens passwordbeskyttede platforme som fx AULA, intranet, OneNote, Dropbox og lign.
- digitalt på læringsplatforme som fx MinUddannelse, MeeBook, Its Learning, Fronter, Canvas, Lectio, Moodle og lign.
-
Det er ikke muligt at dele kopierne:
-
-
- med andre end din egen skoles lærere og elever.
- på e-mail, hjemmesider og sociale medier. Heller ikke i lukkede grupper og faggrupper.
-
Kopiaftalen omfatter kopiering til undervisningsbrug og til administrativ brug. Derfor kan du kun omdele dine kopier til egne elever samt kollegaer.
Dette gælder også for undervisningsforløb, som indeholder kopier.
Sådan må du citere
Du må gerne citere fra bøger og sange, hvis det foregår loyalt og er nødvendigt for dit formål. Der er ingen faste regler for, hvor meget du må citere, men generelt skal det være begrænset til små og beskedne dele af værket og kilde skal være anført. Du kan altså ikke bruge lange uddrag eller passager.
Må jeg bruge musik, der er gratis og lovlig adgang til, fra fx YouTube, Soundcloud eller Spotify i min klasse?
Ja, du må gerne afspille musik i din klasse, da forholdet mellem dig og dine elever normalt betragtes som en personlig relation, og det derfor ikke udgør en offentlig fremførelse. Men hvis der fx er andre elever eller lærere til stede, eller hvis musikken afspilles uden for klassen, er situationen anderledes, og der er nogle regler, der skal overholdes. I de situationer anbefaler vi, at du sikrer dig, at skolen har indgået de fornødne aftaler med fx Copydan eller Koda. I alle tilfælde skal du også sikre dig, at du overholder musiktjenestens abonnementsvilkår.
Må jeg kopiere gratis musik til brug i undervisningen?
Når lærere og elever kopierer eller optager musik til brug i fremlæggelser og præsentationer og det fx også deles på skærme, skolens intranet o.l., så skal skolen have en aftale med Copydan AVU-medier (Musikaftalen). Det er vigtigt at sikre, at musikken kommer fra en lovlig tjeneste eller platform. Det kaldes ”kravet om lovligt forlæg”.
Gælder det samme for brug af musik i klassen, der afspilles fra et betalt abonnement?
Ja, ophavsretsloven gør ingen forskel på, om musikken kommer fra et betalt abonnement eller ej, men du skal overholde de betingelser, der følger med abonnementet. Du kan i undervisningen, også uden for klassen, afspille lovligt tilgængeliggjorte musikvideoer fra YouTube, hvis skolen er tilsluttet den generelle TVIS-aftale med Copydan AVU-medier.
Gælder det samme for kopiering af musik fra et betalt abonnement?
Ja, når lærere og elever kopierer eller optager musik til brug i fremlæggelser og præsentationer og det fx også deles på skærme, skolens intranet o.l., så skal skolen have en aftale med Copydan AVU-medier (Musikaftalen). Hvis du kopierer musik fra en musiktjeneste, skal du i alle tilfælde respektere de vilkår, der følger af abonnementet, fx at musikken ikke må bruges i undervisningen. Derudover skal du sikre, at musikken kommer fra en lovlig tjeneste eller platform. Det kaldes ”kravet om lovligt forlæg”.
Må vi anvende musik på skolen, uden at det har et undervisningsformål?
Hvis man uden for klassen vil spille musik på skolen, kræver det, at skolen har indgået en særskilt aftale med Koda, når musikbrugen ikke indgår i undervisningen. Det kan fx være, hvis der afspilles såkaldt baggrundsmusik på gangarealer, i klasselokaler, kantiner m.v. Eller hvis der fx afvikles livemusik ved koncerter og afholdes fester med enten dj/diskotek eller band.
Betingelserne for at vise film, serier og tv i klassen eller i skolen er underlagt følgende vilkår:
Når du streamer film og tv fra internettet
Skolen skal have en aftale med rettighedshaverne, for at du lovligt kan streame film og tv i klassen.
De fleste skoler er i dag tilsluttet TVIS-aftalen med Copydan AVU-Medier, der giver adgang til at bruge tv, radio og forskellige dokumentarfilm i undervisningen gennem streaming fra MitCFU.
TVIS-aftalen dækker ikke spillefilm. For at du kan streame danske og internationale spillefilm fra MitCFU, skal skolen have en særskilt spillefilmsaftale med Copydan AVU-Medier. Spillefilmsaftalen giver adgang til at streame mange hundrede danske og internationale spillefilm i undervisningen fra MitCFU.
Husk, at det altid er godt at dobbelttjekke, om de specifikke film du vil vise i undervisningen, er dækket af de aftaler, som din skole har indgået.
Når du afspiller en film, du har optaget fra TV
Afspilning af spillefilm, som er optaget fra tv, er ikke omfattet af den generelle TVIS-aftale med Copydan AVU-medier. Det betyder, at du ikke bare kan optage og vise hele eller dele af spillefilm fra tv i klassen, men skolen kan indgå en særlig spillefilmsaftale med Copydan AVU-medier, som giver adgang til at streame danske og internationale spillefilm fra MitCFU til undervisningsbrug.
Når du afspiller film fra en dvd
En dvd du har lånt på skolens bibliotek: Hvis du viser en dvd lånt på biblioteket, skal du følge de vilkår, der er for udlånet, fx i forhold til brug i undervisningen.
En dvd som du eller en elev ejer privat: I visse tilfælde kan det være tilladt at vise en dvd, som du eller en elev ejer privat. Det vil forudsætte, at der er tale om brug for en enkelt klasse og ikke for større grupper. Det er altid en konkret afvejning. Du må ikke vise en kopi af filmen, som du eller en anden selv har lavet.
Lovlig brug af billeder i undervisningen
Lovlig brug af billeder i undervisningen baserer sig på ”Vilkår for undervisningsaftaler fra VISDA”
En aftale med VISDA giver undervisningsinstitutionens undervisere og studerende lov til at bruge isolerede (fritstående) billeder fra en lang række kilder og lade dem indgå i nye sammenhænge.
De omfattede billeder er alle former for billedkunst, såsom fotografier, tegninger, illustrationer, malerier, skulpturer, kunsthåndværk, grafik mm. Med ”isolerede billeder” menes billeder, som ikke – oprindeligt – optræder i sammenhæng med tekst, eller som er isoleret fra den oprindelige omgivende tekst.
Der er ingen begrænsning på, hvor mange billeder der må bruges, men du skal huske altid at skrive kunstnerens navn nedenunder eller i nærheden af billedet.
Dvs. med aftalen må man:
-
-
- Hente billeder fra åbent tilgængelige sider på internettet
- Indscanne billeder fra bøger, postkort, ugeblade mv. (medmindre det fremgår, fx i bogens kolofon, at anvendelse kræver særlig aftale af med forfatter eller forlag)
- Bruge billederne i digitale præsentationer og i elevopgaver
- Fremstille undervisningsforløb med billeder til digitale tavler
- Gemme egne præsentationer med billeder på digitale tavler og genbruge og/eller dele disse undervisningsforløb med andre undervisere på skolen
- Gemme egne undervisningsforløb, digitale præsentationer, opgaver og opgaveløsninger med billeder på skolens intranet eller på USB lagermedier
- Udveksle digitale undervisningsforløb, opgaveløsninger og rapporter med billeder via e-mail mellem skolens lærere og elever
- Oprette et billedarkiv på skolens intranet
-
Men med aftalen må man ikke:
-
-
- Bruge billederne uden for institutionen eller udveksle dem med andre end institutionens lærere og elever
- Bruge billederne til andet end undervisningsformål
- Gøre billederne tilgængelige på åbent internet, herunder på institutionens hjemmeside
- Lagre billederne på et intranet, som ikke har adgangsbeskyttelse
- Manipulere eller ændre i billederne
-
Derudover dækker aftalen ikke:
-
-
- Brug af billeder fra bøger, hvor forlaget eller forfatteren har angivet, at dette kræver særlig aftale fx: ”Bogens illustrationer og figurer må ikke genanvendes uden særskilt aftale med forlaget.”
- Brug eller lagring af billeder fra websider som institutionen har indgået en individuel aftale med angående udnyttelsen, f.eks. abonnementsaftale
- Brug eller lagring af billeder fra lukkede websider, der forudsætter individuel klarering, som f.eks. professionelle billeddatabaser
- Indscanning af billeder fra bøger, hvor forlaget eller forfatteren har angivet, at dette kræver særlig aftale
- Brug af billeder af kunstnere, som ikke ønsker at medvirke – se navnene her.
-
Vil du vide mere?
Hereunder har vi samlet en række gode introduktioner og gennemgange af, hvordan du må bruge de forskellige indholdstyper som bøger, musik, film m.m i undervisningen
VISDA →
På MitCFU kan der bl.a. lånes tv-udsendelser, film, billeder, bøger, e-bøger, lydbøger, og spil. Film og tv kan både streames i forberedelsen og undervisningen, og du kan give dine elever adgang til at streame.
Hvis din skole har et CFU Film & TV-abonnement og har en spillefilmsaftale med Copydan AVU-medier, har du adgang til alt indhold på platformen via UNI-login.
Kulturministeriet →
På MitCFU kan der bl.a. lånes tv-udsendelser, film, billeder, bøger, e-bøger, lydbøger, og spil. Film og tv kan både streames i forberedelsen og undervisningen, og du kan give dine elever adgang til at streame.
Hvis din skole har et CFU Film & TV-abonnement og har en spillefilmsaftale med Copydan AVU-medier, har du adgang til alt indhold på platformen via UNI-login.
Ophavsret for undervisere →
Kompendiet kan anvendes af både lærerstuderende og nuværende folkeskolelærere til at få basal viden om ophavsret og hvilke muligheder, det danske aftalelicenssystem giver, hvis man ønsker at vise audiovisuelt indhold i undervisningen.
Tekst og node →
Filmcentralen er Det Danske Filminstituts læringsplatform og streamingtjeneste med kort- og dokumentarfilm. Filmcentralen indeholder film, undervisningsmaterialer, filmleksikon og andre læringsressourcer målrettet folkeskolen og gymnasiet.
Når din skole har tegnet abonnement, har lærere og elever fuld adgang til alt på platformen via UNI-login.
Copydan AVU →
Filmcentralen er Det Danske Filminstituts læringsplatform og streamingtjeneste med kort- og dokumentarfilm. Filmcentralen indeholder film, undervisningsmaterialer, filmleksikon og andre læringsressourcer målrettet folkeskolen og gymnasiet.
Når din skole har tegnet abonnement, har lærere og elever fuld adgang til alt på platformen via UNI-login.
MPLC →
Filmcentralen er Det Danske Filminstituts læringsplatform og streamingtjeneste med kort- og dokumentarfilm. Filmcentralen indeholder film, undervisningsmaterialer, filmleksikon og andre læringsressourcer målrettet folkeskolen og gymnasiet.
Når din skole har tegnet abonnement, har lærere og elever fuld adgang til alt på platformen via UNI-login.
Koda →
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
MitCFU →
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
x →
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.